Ce este vâscozitatea?

Ce este vâscozitatea?

09.07.2014

Vâscozitatea, cea mai importantă proprietate a unui ulei, se referă la rezistenţa la scurgere a uleiului. Vâscozitatea unui ulei variază cu schimbările de temperatură, devenind mai mică atunci când este cald şi mai mare când este frig.

Un ulei trebuie să poată curge la temperaturi mici pentru a lubrifia părţile interne ale motorului. Trebuie, de asemenea, să rămană vâscos pentru a proteja motorul la temperaturi ridicate. Când uleiul este folosit la temperaturi variabile aşa cum se întamplă în fiecare motor este necesar ca variaţia vâscozitătii să fie cât mai mică.

Măsurarea schimbării de vâscozitate este dată de Indicele de Vâscozitate. Cu cât indicele este mai mare cu atât vâscozitatea variază mai puţin, ceea ce înseamnă o protecţie mai bună pentru motor. Indicele nu indică vâscozitatea uleiului la temperaturi mari sau mici.

Acest indice reprezintă gradul în care se schimbă vâscozitatea la variaţii de temperatură. Îmbunătăţirea vâscozitătii se realizează cu ajutorul aditivilor pentru mărirea vâscozităţii (viscosity improvers), polimeri sau compuşi polimerici care scad rata la care uleiurile îşi schimbă vâscozitatea în funcţie de temperatură. Aceşti aditivi măresc gama temperaturilor de lucru a uleiurilor de motor şi ajută la fabricarea uleiurilor multigrade.