Ce sunt gradele SAE?

Ce sunt gradele SAE?

09.07.2014

Gradul de vâscozitate SAE este un sistem bazat pe măsurarea vâscozităţii. Sistemul SAE a stabilit următoarele grade în funcţie de vâscozitatea uleiurilor de motor: SAE 0W; SAE 5W; SAE 10W; SAE 15W; SAE 20W; SAE 30; SAE 40; SAE 50; SAE 60. Simbolul W indică gradul adecvat de folosire în condiţii de temperatură scăzută.

Cu cât numărul este mai mic, cu atât este mai mică şi temperatura la care uleiul poate fi folosit pentru protecţie sigură. SAE 20 şi SAE 20 W sunt două clasificări diferite. Un ulei SAE 20 ajunge la cerinţele de vâscozitate ale uleiului SAE 20W şi vice versa.

Uleiurile care fac acest lucru sunt clasificate SAE 20W-20. Această abilitate multigrad măreşte numărul de întrebuinţări ale unui ulei pentru că întruneşte cerinţele a două sau mai multe clasificări.

Simbolul W desemnează proprietăţile uleiului la temperaturi scăzute. Cifrele neînsoţite de simbolul W indică proprietăţile la temperaturi ridicate.

Grad de vâscozitate SAE 5W-30; 5W-40: Condiţii de temperatură: sub -20ºC. Descriere: Foarte bună economie de combustibil, performanţă la temperaturi joase pentru cele mai multe automobile de generaţie recentă. Recomandat în special pentru automobile noi.

Grad de vâscozitate SAE 10W-30: Condiţii de temperatură: peste -20ºC. Descriere: Gradul de vâscozitate cel mai frecvent recomandat, pentru majoritatea motoarelor de automobil, inclusiv pentru motoarele multi-valve de mare performanţă şi motoarele turbo / supra-alimentate.

Grad de vâscozitate SAE 10W-40: Condiţii de temperatură: peste -15ºC. Descriere: Primul ”multigrad” produs. O alegere bună pentru a controla uzura motorului şi pentru a preveni uzura uleiului din motive de oxidare. Notă: Verificaţi întotdeauna cartea tehnică sau cerinţele privind garanţiile înainte de a utiliza acest lubrifiant.

Grad de vâscozitate SAE 20W-50: Condiţii de temperatură: peste -5ºC. Descriere: Protecţie maximă pentru motoarele de performanţă, care funcţionează în regim de turaţii înalte. Este o foarte bună alegere pentru temperaturi ridicate sau sarcini grele (şofat în deşert sau tractarea unor greutăţi la viteză mare, pentru perioade lungi de timp).

Grad de vâscozitate SAE 30 şi 40: Condiţii de temperatură: peste 0ºC, respectiv peste 5ºC. Descriere: Pentru autoturisme şi camionete, acolo unde este recomandat de producător. Nerecomandat când ar putea fi nevoie de pornire la temperaturi scăzute.

Notă: Este foarte important să consultaţi cartea tehnică a autovehiculului, pentru a stabili corect gradul de vâscozitate.